Що має бути на вівтаріЩо має бути на вівтарі

0 Comment

“Ставку робити не на мобілізацію”: військовий сказав, яким має бути набір до лав ЗСУ

У питанні набору військових до лав Сил оборони ставку треба робити не на мобілізацію. Таку думку висловив військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов.

“Мені здається, все ж ставку маємо робити не на мобілізацію, а на добровольців. На рекрутів, щоб люди йшли до бригади. Я бачу, як це відпрацювали хлопці з “Азову”, з 3-ї штурмової, з “Кракена” в ГУР”, – пояснив він в ефірі телеканалу “Київ24”.

За словами військового, рекрутинг в Україні працює, добровольці йдуть. Але він наголосив, що люди хочуть йти у “конкретну бригаду, в яку вони вірять, знають, як вона працює, і на відому посаду”.

“Поганий дронщик – це не обовʼязково гарний піхотинець. Гарний технік, гарний водій танка – його теж треба брати саме на цю специфіку. У цьому напрямку зараз Міноборони і Генштаб працюють. Мені здається, досвід дуже вдалий. Я знаю багатьох людей, які не хочуть іти до ТЦК, але хочуть іти в конкретні бригади добровільно. Мені здається, так треба працювати”, – резюмував Сазонов.

Що таке вівтар?

Вівтар — це будь-яка споруда, на якій приносяться жертвоприношення в релігійних цілях. Зазвичай це була піднята платформа з плоскою поверхнею. У Біблії є понад чотириста згадок про вівтарі. Слово вівтар вперше використано в Буття 8:20, коли Ной побудував жертовник Господу після того, як залишив ковчег. Однак ця ідея була присутня ще в Буття 4:3–4, коли Каїн та Авель принесли свої жертви Господу. Вони, швидше за все, приносили свої приношення на якомусь типі вівтаря, незважаючи на слово вівтар не вживається в цьому уривку.

Вівтар завжди являв собою місце освячення. До того, як Бог дав Свій Закон Мойсею, люди робили жертівники, де б вони не були, з будь-якого доступного матеріалу. Вівтар часто будували на згадку про зустріч з Богом, яка справила на когось глибокий вплив. Аврам (Буття 12:7), Ісаак (Буття 26:24–25), Яків (Буття 35:3), Давид (1 Хронік 21:26) і Гедеон (Суддів 6:24) – усі вони будували вівтарі та поклонялися після того, як унікальна зустріч з Богом. Вівтар зазвичай символізував бажання людини повністю посвятити себе Господу. Бог спрацював у житті людини таким чином, що людина захотіла створити щось відчутне, щоб запам’ятати це.

Під час повстання і ідолопоклонства Ізраїлю Господні вівтарі занепали. Пророк Ілля, протистоявши пророкам Ваала на горі Кармел, відремонтував жертовник Господній, який був зруйнований (1 Цар. 18:30). Відновлення вівтаря Іллею було значущим, враховуючи розгул язичництва його часу. Крім того, незважаючи на те, що він жив у розділеному царстві, пророк символізував єдність Божого народу у своєму будівництві: Ілля взяв дванадцять каменів, по одному на кожне з племен, що походять від Якова, до якого було передано слово Господнє. прийшов і сказав: «Твоє ім’я буде Ізраїль.» З каменів він збудував жертовник в ім’я Господа (1 Царів 18:31–32). Саме на цей відбудований вівтар Бог полив вогонь і осоромив поклонників Ваала (вірші 38–39).

Іноді Сам Бог наказував спорудити вівтар після того, як Він визволив когось чудесним чином (Повторення Закону 27:4–7; Вихід 30:1). Такий вівтар був би меморіалом, щоб допомогти майбутнім поколінням пам’ятати про могутні справи Господа. Оскільки спокута — це Божа робота, Закон вказував, що жертовник із каменів має бути зроблений з натурального, нетесаного каміння, бо ви оскверните його, якщо використаєте на ньому знаряддя (Вихід 20:25).

Коли Бог дав вказівки щодо скинії, Він також дав детальні вказівки щодо типу вівтаря, який має містити подвір’я (Вихід 27:1–8). На цьому вівтарі люди приносили жертви, які Бог прийняв як спокуту за їхні гріхи. Він мав мати чотири рогоподібні виступи, по одному на кожному куті. Воно повинно було бути достатньо великим, щоб містити жертви биків, овець та кіз. Для храму, який побудував Соломон, вівтар був виготовлений із чистого золота (1 Царів 7:48).

У широкому сенсі вівтар — це лише визначене місце, де людина посвячує себе комусь чи чомусь. У багатьох церковних будівлях є вівтарі для молитви, причастя, весілля та інших священних цілей. Деякі християни створюють власні вівтарі для особистого поклоніння як видиме нагадування про Римлян 12:1, де сказано представляти себе як живу жертву.

Кожне людське серце має невидимий вівтар, де вирує війна між тілом і духом. Коли ми віддаємо області свого життя під контроль Святого Духа, ми фактично покладаємо цю область на вівтар перед Богом. Це може допомогти уявити вівтар Авраама, де він приніс Господу свого сина Ісаака (Буття 22:9). Ми можемо запитати Господа, які сфери нашого життя Він вимагає, щоб ми Йому запропонували. Ми можемо символічно покласти це на вівтар і відпустити. Нам не потрібна плоска поверхня; ми можемо віддати своє життя Богу на вівтар наших сердець у будь-який час.

Чому жінок не пускають у вівтар?

Чому священники не пускають жінок у вівтар? Чому в церкві є заборонені для жінок місця? Жінка що, гірше чоловіка? – відповідає архімандрит Аліпій (Світличний).

Отже, жінка, з точки зору Церкви, зовсім не є чимось нечистим

Як це підозрюють деякі ліберально налаштовані особистості. По-іншому не підносила би Церква так Пречисту Богородицю! Не шанувала би сонм святих жінок та дів.

Більше того, у понятті Морального богослов’я немає суттєвої різниці між чоловіком та жінкою, мирянином та священником. Богослов’я бачить у нас людей! Людей, які ідуть до спасіння, або людей, які прирікають себе на загибель. Тільки такий поділ.

Пояснюючи 15-е Правило Халкідонського собору, Вальсамон пише: «Те, про що йдеться у цьому правилі, повністю вийшло із користування; бо нині не рукополагають дияконис, хоча деякі подвижниці у власному сенсі і називаються дияконисами; тому що є правило, яке визначає, щоб жінки не входили у святий вівтар. Отож, та, яка не може входити у святий вівтар, який чином буде виконувати обов’язки дияконів?» Ось ми і спіткнулися! Виявляється, що є правило, яке визначає, щоб жінки у вівтар не заходили… Ось, знається, і починається дискримінація…

Пошукаємо таке правило, щоби зрозуміти, чому ж жінкам не годиться входити у священний вівтар

Звернемося до Синтагми і подивимося главу 22 «Про те, що жінкам не слід входити у святий вівтар». Читаємо: «44-е правило собору Лаодікійського вважає недопустимим, щоб для жінок був доступний святий вівтар, хоча раніше було дозволено і їм. Бо якщо мирянам-чоловікам це заборонено (69-м правилом VI Вселенського Собору), то тим більше (бути заборонено) жінкам. А не допущені (жінки у святий вівтар), як кажуть деякі, з причин місячних виділень».

Так ось, у чому справа! Виявляється, точно так же і чоловікам-мирянам заборонено входити у вівтар! Ось як говорить про те 69-е Правило Шостого Вселенського собору: «Нікому зі всіх, хто належить до розряду мирян, нехай не буде дозволено входити всередину священного вівтаря. Але за деяким давнішим переданням, аж ніяк не забороняється це владі та царському роду, коли захоче принести дари Творцю». Отже, дозволено тільки царю входити із мирян і тільки тому, що він – помазанник, і тільки тоді, коли він приносить дар, тобто царський ритуальний подарунок на церкву.

Давайте спробуємо зрозуміти, чому Правило не дозволяє мирянам до вівтаря

Думаю, що і шукати правил, які би це пояснювали, не потрібно: і так зрозуміло! Святилище необхідне для того, щоб у ньому здійснювали священну дій. Його відокремили від простору храму для того, щоб це місце було не тільки особливо свято, але і щоб не допускати у ньому колотнечі та штовханини, яка буває у випадку великої кількості людей у церкві, особливо на свята.

У вівтарі повинна бути зосередженість на молитві та винятковий порядок. Це особливо важливо з огляду на те, що на святій трапезі Чаша з Божественною Кров’ю. На трапезі – Агнець Божий у вигляді Хліба! Ніхто нікого не повинен підштовхнути з необережності, але у всьому має бути увага та благоговіння.

Якщо ж у вівтар стануть заходити миряни, то він стане прохідним місцем, і незабаром почнеться безлад і незручність при здійсненні священнодії.

І сьогодні можна бачити, як докучають часом миряни священникам, які вийшли з якоїсь причини з вівтаря. Кожному треба щось сказати, запитати, якусь записку сунути з багатьма поясненнями, а то і подарунок вручити, а часом і зауваження чи скаргу з обуренням висловити. Деякі намагаються свої звичаї впроваджувати на місці свого стояння… І все це може ввійти у вівтар!

Тому цілком мудре рішення було Святих отців про те, що у вівтарі повинні знаходитися тільки служителі Святих Тайн!

Зрештою, час вніс свої правки у Соборні постанови, і сьогодні ми можемо бачити деяких мирян у вівтарі. Але з якою метою вони там?

Невже просто гуляють там? Ні – прислужують. Оскільки в Кормчій книзі написано, що священник не може приступати до служіння Літургії, якщо у нього немає паламаря, який прислуговує…

І тут ми раптом стикаємося ще з однією дивиною. У жіночих монастирях можна бачити монахинь у вівтарі! І саме з тією ж метою їм дозволено входити у вівтар – вони прислуговують під час служби.

Це означає, що жінок Церква не вважає нижчими за чоловіків!

Просто у всьому повинна бути міра, і у всьому має бути сенс та порядок у Церкві Божій. І якщо жінка випадково зайшла у вівтар, то це не означає, що вона його осквернила. Ні. Але це значить, що вона порушила церковний порядок та згрішила проти Церкви. І це привід покаятися і, усвідомивши свою вину, більше так не робити, але бути скромною та знати своє місце і роль. Як знають свій інструмент та партію музиканти, щоб симфонічний оркестр звучав злагоджено та гідно того твору, який надумали виконати. А інакше – какофонія!

Переклад з російської Любові Максимчук